czwartek, 23 stycznia 2014
Lung Ching/Longjing
Tak, dziś pierwszy "prawdziwy" post, a będzie on o niesamowitej Chińskiej herbacie Lung Ching.
Lung Ching czy Longjing to właśnie ona była moją pierwszą zieloną liściastą herbatą. Bardzo mi zasmakowała i do tej pory często po jakiś nowych próbach powracam właśnie do niej .
Lung Ching(Smocze Źródło) uznawany jest za jedną z najsłynniejszych Chińskich herbat. Liście suszone są w woku.
Dziś zaparzyłem ją w następujący sposób:
Naczynko: Szklany dzbanuszek (600ml)
Ilość suszu: ok 5g
Temperatura wody: ok.75°C
Parzenia: I ok. 1min 30s II ok. 2min 15s
Listki: płaskie, krótkie i zielone(ciemniejsze i jaśniejsze)
Kolor naparu: jasno zółty
Smak i aromat: jest delikatna, brak goryczki, słodkawa, lekko podprażana
Smocze Źródło to idealna herbata na początek, ale również Ci którzy już trochę herbat spróbowali nie zawiodą się.
Polecam (szczególnie że cena jest przystępna)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz